medjunarodni-dan-zastite-ozonskog-omotaca

Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

  • September 23, 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Svake godine, 16. septembra, obeležava se Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača.

Nakon otkrivanja rupa na ozonskom omotaču iznad Antarktika 1985, vlade 120 zemalja shvatile su važnost zaštite ozonskog omotača i odlučile da potpišu Montrealski sporazum kako bi se borile protiv svih proizvoda koji uništavaju ozonski omotač (hloro-fluoro-ugljenici koji se koriste kao gas u rashladnim uređajima, i u sprejevima sa aerosolima).

Ozonski omotač nalazi se u stratosferi i predstavlja prirodni filter koji apsorbuje najveći deo ultraljubičastog zračenja, opasnog za sve žive organizme. U malim količinama, ultraljubičasto zračenje korisno je za organizam (sinteza vitamina D, zarastanje površinskih rana), ipak u većim količinama uzrokuje prerano starenje, opekotine, rak kože, kataraktu, infektivne bolesti, slabljenje imuniteta itd. Takođe, deluje na DNK i dovodi do promena u vodenom i kopnenom ekosistemu.

Za zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine, Evropska unija eliminiše supstance koje uništavaju ozonski omotač. Sa tim ciljem zabranjena je upotreba i prodaja najopasnijih supstanci kao što su hlorofluorougljenici (CFC), i formirane su procedure za ostale supstance (haloni, oksidi azota).

Kako možemo doprineti zaštiti ozonskog omotača:

  • racionalnom upotrebom klima uređaja (koristimo aleternativne načine da napravimo hlad:žaluzine, vegetacija itd. ili izolacija objekta); tako produžavamo vek trajanja uređaja, a štedimo i električnu energiju
  • pravovremenim servisom klima uređaja izbegavamo gubitke freona;
  • povratom freona kod ovlaštenog servisera, u slučaju premeštanja aparata;
  • redovnim održavanjem klima uređaja u vozilima.

Čuvaj prirodu! Racionalno koristi resurse planete! Odgovorno upotrebljavaj kućne uređaje!

 

 

DOMING
UNIVERZUM INSTALACIJA
NA STRANI PRIRODE