doming-svetski-dan-hrane

Svetski dan hrane

  • October 16, 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Šta NE ZNAMO o hrani:

Četvrtina hrane koja se proizvede u svetu se baci, u isto vreme 800 miliona ljudi pogođeno je glađu (to je stanovništvo cele Evrope i Sjedinjenih Američkih Država zajedno);

Usled rasipanja hrane nastaje 3,3 milijarde metričkih tona ugljen dioksida;

Okeani absorbuju trećinu ugljen dioksida što vodu čini kiselijom i na taj način ograničava reprodukciju ostriga, kraba i korala;

U slučaju kada se komunalni otpad tretira odgovorno može se povratiti veliki deo hranljivih materija koji se može koristiti u poljoprivredi i baštovanstvu;

Genetski inženjering ne rešava problem gladi u svetu; u industrijskoj poljoprivredi koriste se toksične supstance koje zagađuju vodu i zemljište.

Setimo se ovih podatka i sipajmo u tanjir onoliko koliko možemo da pojedemo, kupujmo samo onoliko kolike su nam potrebe da bi izbegli bacanje hrane, u restoranima tražimo da nam zapakuju ostatak obroka, i kada god možemo kupujmo domaće sezonske proizvode.