Vodič za kupovinu grejanja

Sezona godišnjih odmora se završava, a jesen i zima nas uvek podsećaju da krenemo da razmišljamo o uvođenju ili intervencijama na sistemu grejanja. Obično nam se javljaju problemi kao što su: nedostatak vremena, budžet, dilema koji sistem grejanja je najbolji za nas, kao i da li je instalater koji treba da izvodi radove zauzet i sl. Da biste izbegli ove i slične probleme, važno je da se upoznate sa nekim od pravila i opcija koje su važni u realizaciji ovog poduhvata.

Kada je pravo vreme za uvođenje grejanja?

Najbolje vreme za instalisanje grejanja je na proleće ili u rano leto. Tada ćete imati dovoljno vremena da razmislite šta želite, da razmotrite više tehničkih rešenja i izaberete najbolje među opcijama opreme. Sa druge strane, tada su daleko veće šanse da ćete lakše pronaći slobodnog instalatera koji treba da Vam uradi ovaj posao. Ali, ako ste već propustili ovaj period, morate da se snalazite sa vremenom koje imate. U narednim redovima pronaći ćete informacije koje će Vam pomoći da u što kraćem roku i kvalitetno rešite problem koji imate.

Veličina objekta koji se greje?

Kada planirate da uvedete centralno ili etažno grejanje, imajte u vidu da neka od tehničkih rešenja, izbor optimalne opreme, efikasnost i ekonomičnost sistema kao i cena koštanja zavise od toga da li ćete uvesti i pustiti u rad sistem za ceo objekat ili ćete sistem raditi u etapama (npr: jedan sprat ove godine, a drugi sledeće godine i sl.).

Primer: ako kupite kotao na čvrsto gorivo za celu kuću, a pri tome se sistem ne koristi u jednoj polovini kuće jer ona nije završena ili useljena, kotao neće raditi u optimalnom režimu. Zbog toga ćete imati povećanu potrošnju goriva, a kotao će imati kraći životni vek. Zato je potrebno da svom instalateru i prodavcu opreme, istaknete ove detalje kako bi mogli da isplaniraju moguća tehnička rešenja i adekvatnu opremu.

Koju vrstu goriva da odaberete?

Iako danas savremeni sistemi centralnog grejanja kombinuju različite izvore energije, potrebno je da ustanovite koji će biti Vaš primarni energent za grejanje. Raspitajte se da li postoji mreža prirodnog gasa u Vašem kraju, a ako je trenutno nema kada se planira uvođenje gasa. Savremeni gasni kotlovi se montiraju na zid i njihova dimovodna cev uglavnom izlazi horizontalno kroz fasadu, pa je potrebno da planirate i taj detalj.

Čvrsta goriva su često jedan od ekonomičnijih energenata. Potrebno je da proverite da li imate dimnjak i kakav je njegov poprečni presek i visina. Znajte da je za pravilno funkcionisanje kotla na čvrsto gorivo potrebno redovno čišćenje unutršnjosti ložišta i periodično čišćenje dimnjaka.

Ako ste pristalica komfora, savremeni kotlovi na Pelet pružaju ekonomično i veoma komforno rešenje. Rad kotlova na pelet može se programirati i na taj način obezbedićete željenu temperaturu u skladu sa Vašim boravkom u kući i potrebama u toku dana i noći.

Električni kotlovi nisu izgubili svoj značaj i pored činjenice da računi za struju postaju sve veći iz godine u godinu. Veoma često se koriste za male i dobro izolovane stambene jedinice gde nije potrebna veća instalisana snaga ili u periodu pred sezonu, kada vam je dovoljno samo povremeno dogrevanje. Takođe, uvek su dobrodošli kao rezervni sistem, da u slučaju privremenog nestanka glavnog energenta obezbede energiju za grejanje.

Danas se za grejanje sve više koriste Toplotne pumpe, koje su zapravo uređaji koji mogu da služe i za hlađenje u letnjem periodu. Iako se pokreću na električnu struju, zahvaljujući svojoj konstrukciji i termotehničkim fenomenima, vraćaju vam višestruko više toplotne energije nego što ste uložili električne.

Izbor izvođača radova i isporučioca opreme

Preporuka je uvek bila dobar način odabira majstora, ali je važno da pre nego što „pružite ruku“ i konačno odlučite, obavite razgovor sa svojim majstorom, da pogleda objekat i predloži Vam tehničko rešenje na osnovu Vaših zahteva u pogledu komfora i nivoa kvaliteta opreme. Utvrdite cenu radova, a zatim tražite da Vam preporuči prodavca opreme ili još bolje, pođite zajedno sa njim u specijalizovanu prodavnicu.

Od izbora majstora i isporučioca opreme zavisi dosta toga. Ne samo da li će posao biti pravilno i kvalitetno završen, već i Vaše pravo da ostvarite garanciju na rad i opremu. Birajte solidne i profesionalne prodavce za koje možete biti sigurni da će postojati i za neku godinu. Ne zaboravite da danas, kada male firme propadaju preko noći, Vaše pravo na garanciju postoji samo ako je trgovina koja Vam je prodala robu aktivna i vitalna. Tražite fiskalni račun od trgovine, jer je on jedini dokaz koji ćete koristiti u slučaju postupka reklamacije ili dokazivanja svojih garantnih prava.

Izbor tehničkog rešenja, opreme i izrada budžeta

Ako niste stručni, izbor tehničkog rešenja i opreme prepustite Vašem majstoru i prodavcu opreme. Znajte da sistem centralnog grejanja može biti izrađen na više načina i upotrebom različite opreme, a Vaše je da odlučite koji nivo kvaliteta želite.

Primeri: instalacija radijatorskog grejanja je jeftinija ako je izrađena sa čeličnim panelnim radijatorima nego sa aluminijumskim radijatorima. Sistem može biti dimenzionisan kao tzv. niskotemperaturni, a tom prilikom vrednost početne investicije će biti nešto viša (zbog potrebe za većim radijatorskim površinama i kondenzacionim gasnim kotlom) ali ćete u toku eksploatacije ostvariti značajnu uštedu manjom potrošnjom energenata.

Takođe, upotreba uređaja za kontrolu i upravljanje sistemom može Vam se učiniti kao nepotrebna ili relativno skupa stavka. Znajte da po pravilu, ovi uređaji štede energiju, produžavaju eksploatacioni vek sistema i povećavaju komfor i sigurnost.

Kada budete odlučivali o Vašem budžetu, razmislite o tome da ulažete u sistem koji treba da Vam koristi duži niz godina.Razmislite o tome da funkcionalnost, bezbednost i kvalitet sistema grejanja ne mogu biti sagledani samo kroz cenu, već treba uzeti u obzir uštede u potrošnji energije, komfor loženja/grejanja i dugoročnost eksploatacije sistema.