Nacionalna kampanja za očuvanje životne sredine i smanjenje potrošnje plastičnih kesa

doming_eko_kampanja

Prva plastika nastala od fosilnih goriva stara je jedva više od 100 godina. U široku upotrebu ušla je posle Drugog svetskog rata i danas se može naći svuda i u svemu, od automobila do medicinskog pribora i ambalaže za hranu. Životni vek plastike varira, kada se odbaci, razlaže se na manje komadiće koji mogu da traju vekovima.

 

Po nekim procenama u Srbiji se svakog dana potroši 7 miliona plastičnih kesa. Većina plastičnih kesa završava kao otpad na ogradama, ulicama i po parkovima. Neplansko odlaganje plastike pretstavlja pretnju za zdravlje ljudi i životinja.

 

 

Jednoj plastičnoj kesi je potrebno 400 godina da se razloži. Biorazgradivim kesama, potrebno je do 4 godine da se razgrade na sitnije delove. Od 2015. godine kao naš mali doprinos rešenju ovog problema, obične plastične kese u našim radnjama zamenili smo biorazgradivim, takođe uvrstili smo u ponudu i trajne torbe.

 

 

2019. Doming se priključio nacionalnoj kampanji za očuvanje životne sredine i smanjenje potrošnje plastičnih kesa. Biorazgradive kese se naplaćuju a sav novac od prodatih kesa tokom 2019.godine ide u humanitarne svrhe onima kojima je najpotrebniji Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska.