Priroda za vodu - Svetski dan voda 2018.

 

 

Svake godine 22.marta obeležava se Svetski dan voda, kada se podsećamo koliko je ovaj resurs važan za opstanak čovečanstva. Dan se obeležava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija u vezi sa životnom sredinom, održanoj u Rio de Žaneiru, odabran ovaj datum. Posebno je važno podsetiti se da je voda neophodan izvor i da postoje delovi sveta u kojima je voda luksuz. Takođe, treba znati koliko je opasno zagađenje vode i da treba da uradimo sve što možemo kako bi budućim generacijama obezbedili vodu.

 

Svake godine odeljenje za vodu UN-a određuje temu za Svetski dan voda. Ove godine, tema Svetskog dana voda je „Priroda za vodu“. Potrebno je istražiti kako se priroda može koristiti da se prevaziđu izazovi sa kojima se suočavamo u 21. veku, a to su sve češće suše, poplave, i masovna zagađenja vode. Fokus je na aktivnostima kao što je zaštita vodotoka od otpadnih voda, zaštita zemljišta od erozije, zaštita močvara od isušivanja i slično. Ukoliko zanemarujemo ekosisteme teško je svima obezbediti vodu neophodnu za opstanak. Prirodna rešenja imaju potencijala da reše mnoge izazove. Treba se okrenuti zelenoj infrastrukturi i harmonizovati se ja sivom infrastrukturom kad god je moguće. 

 

 

 

DA LI STE ZNALI... 

 

- svaki čovek popije oko 1000 litara vode godišnje

- preko 750 miliona ljudi nema pristup pijaćoj vodi

- ako svake sekunde kaplje voda iz pokvarene česme, godišnje iscuri čak 760 litara vode

- 80% svih bolesti u zemljama trećeg sveta uzrokovano je zagađenom vodom

- evropljanin potroši 10 puta više vode nego stanovnik Sahare

- ljudski organizam čini više od 70% vode

- najčistija voda na planeti nalazi se u Finskoj

- čovek može da preživi oko mesec dana bez hrane, a samo nedelju dana bez vode

- čoveku je u proseku potrebno 2.5 litara vode dnevno

- voda rastvara više supstanci od bilo koje druge tečnosti

 

 

 

5 JEDNOSTAVNIH KORAKA ZA UŠTEDU VODE!

 

  1. Tuširanje umesto kupanja u kadi.
  2.  Zatvorite slavinu kada perete zube kako se voda ne bi rasipala.
  3.  Možda imate toalet inteligentniji nego što mislite? Mehanizam za brzo pražnjenje vode kod duplog sistema za pražnjenje koristi 70% manje vode nego kada se voda normalno povuče.
  4.  Voda je previše vrela?Svaki put treba da dodajete hladnu vodu?Smanjite temperaturu i na taj način ćete uštedeti i energiju.
  5.  Bolje iskoristi mašine za pranje. Skroz napunite mašinu za veš ili za sudove i operite sve u jednoj, umesto u dve ture.