Solarni paneli, mit ili realna potreba?

Solarni paneli

Problem zagađenja i preterane potrošnje resursa odavno više nije samo ideološko pitanje, poslednjih godina to je realna borba. Stvari su vrlo jednostavne, ali i vrlo ozbiljne, problem zagađenja ne možemo rešiti ukoliko nastavimo da nudimo kvalitet vazduha, vode, prirode, implicitno i našeg zdravlja, u zamenu za komfor i profit.

Zajedno možemo nagnuti vagu na stranu čiste i zdrave životne sredine, odlukama koje svakodnevno donosimo. Možemo uštedeti resurse koristeći ekološke instalacije koje smanjuju potrošnju, i koriste obnovljive resurse koji ne zagađuju sredinu.

Solarna energija ili energija Sunčevog zračenja nastaje kao posledica termonuklearnih reakcija u središtu Sunca, i predstavlja najveći, potpuno čist izvor energije, koji je čoveku na raspolaganju. To je besplatna energija sa nultom emisijom CO2.

Da bi energiju Sunca usmerili i koristili za naše specifične potrebe, neophodan nam je prijmenik sunčevog zračenja ili solarni panel. Jedno od najboljih rešenja u domenu uštede energije su upravo solarni paneli. Bilo da želimo da ih koristimo za zagrevanje tople sanitarne vode, ili za proizvodnju električne energije, solarni paneli su istovremeno možda najbolja alternativa toliko štetnim fosilnim gorivima (nafti).

Solarni paneli

U praksi, koriste se za zagrevanje sanitarne vode u domaćinstvima, hotelima, motelima, domovima za stara lica, studentskim i učeničkim domovima, za zagrevanje bazena u kućama i sportsko rekrativnim objekatima, kao i za dogrevanje prostora u zimskim uslovima.

Na ovakav način se troškovi za toplotnom energijom smanjuju i do 80%. Četveročlanom domaćinstvu je, za dobijanje tople sanitarne vode, potrebno u proseku 2 solarna panela i bojler od 200-300 litara vode. Ukoliko se paneli koriste za ispomoć grejanju, sistem je potrebno dimenzionisati tako da površina panela bude oko 20% od ukupne grejne površine. Tako npr. za grejnu površinu 100m2 potrebno je 10 solarnih panela. Površina jednog solarnog panela je u proseku oko 2-2,5m2.

Nova politika kompanije Doming posvećena je ekološkim i održivim rešenjima koja ne zagađuju životnu sredinu. U ponudi su solarni paneli renomiranih brendova Euroterm, Bosch, Vision, koji garantuju pouzdan rad u eksploataciji i dug vek trajanja. Kreirali smo specijalne solarne pakete koji predstavljaju kompaktna rešenja za zadovoljenje potreba za toplom sanitarnom vodom za porodične objekte koji broje od 2 do 10 članova domaćinstva.

Sunčevo zračenje koja dospeva do površine zemlje neuporedivo je veće od potreba koje bismo u budućnosti mogli da zamislimo! Grandioznost ove besplatne energije koja nam neprekidno pristiže, ukazuje u kom pravcu čovek treba da traži sigurnost za svoje rastuće energetske potrebe.

Solarni paneliSolarni paneli