Ušteda vode

Ušteda vode

Više od dve trećine površine Zemlje pokriveno je vodom. Oko 94% vode nalazi se u morima i okeanima, i ne može se iskoristiti za piće i poljoprivredu. Oko 6% vode nalazi se u severnom polarnom krugu, ledu, rekama i jezerima. Kao posledica toga, realni resursi pijaće vode predstavljaju samo 0,221% ukupne količine vode na Zemlji!

Ukoliko se nastavi neracionalna upotreba vode, čovečanstvo će se suočiti sa ozbiljnim nedostatkom ovog neobnovljivog resursa.

Dnevno potrošimo

Dnevna potrošnja vode

Potrošnju vode u domaćinstvu možemo smanjiti ako odaberemo eko perlatore.

U Doming asortimanu nalaze se eko perlatori, proizvodi koji omogućavaju uštedu vode. Zbog svojih malih dimenzija i izgleda sličnog konvencionalnim perlatorima, krajnji kupci ali i instalateri, mogu lako pomešati eko perlator sa konvencionalnim perlatorom. Ubeđeni da su napravili pravi izbor za smanjenje potrošnje vode, mnogi na baterije montiraju konvencionalne perlatore.

Konvencionalni perlatori

Na baterije za vodu proizvođači postavljaju konvencional eperlatore, tako da svaka baterija već ima element za povećanje komfora. Konvencionalni perlator montira se na vrh baterije kako bi mlaz vode bio jednak i kako voda ne bi curila sa strane. Druga funkcija konvencionalnog perlatora je da se zaustave nečistoće (komadići rđe, pesak i slično) da ne bi dospele iz vodovoda u naše čaše.

U zavisnosti od proizvođača i energetske klase, konvencionalni perlator omogućava protok vode od 12 do 25 litara u minuti, pri pritisku od 3 bara.

Eko perlatori

Eko perlatori

Naizgled isti kao konvencionalni perlatori, ovi ekološki proizvodi imaju za cilj redukciju potrošnje vode. Zahvaljujući elementima od kojih su napravljeni eko perlatori imaju bogat, penušavi mlaz vode koji je posledica većeg dotoka kiseonika iz vazduha. Precizni elastični graničnik automatski reaguje na različite pritiske vode menjajući svoj oblik. On ograničava protok i tako neprestano štedi pitku ili sanitarnu vodu.

Potrošnja vode