Podno grejanje

doming podno grejanje baner

Podno grejanje je udobna i zdrava alternativa klasičnim sistemima grejanja. Grejanje koje stvara toplotni komfor blizu idealnog, ali takođe utiče na znatne uštede energije. Zaboravite na debele čarape ili hladna stopala, možete se sigurno i udobno igrati na podu, dok će korisni prostor vašeg poda rasti - zajedno sa slobodom da uređujete svoj dom kako mislite da treba, a ovo su samo nekoliko prednosti podnog grejanja.

Kako radi podno grejanje?

presek podnog grejanja

Predstavlja nevidljivu instalaciju postavljenu u betonsku košuljicu poda kojoj se toplota najpre predaje, a zatim i vazduhu u prostoru iznad podne konstrukcije. U zavisnosti od tipa instalacije koja se postavlja u pod, podno grejanje može biti vodeno i električno.

Prosto rečeno, u takvom sistemu ceo pod prostorije postaje jedan veliki radijator koji ravnomerno zagreva vazduh u sobi.

Gde može da se primeni?

Sistem podnog grejanja se može koristiti za sve tipove objekata (stambene, javne ili industrijske zgrade) i može da pokrije ceo unutrašnji prostor ili samo delimično, bilo da govorimo o novoj zgradi ili zgradi koja se renovira.

Sistem podnog grejanja se može povezati na bilo koji izvor toplote, ali se posebno preporučuje u kombinaciji sa kondenzacionim gasnim kotlovima kao i sa sistemima koji koriste alternativne energije – toplotne pumpe, solarni sistemi.

Koje su prednosti u odnosu na klasičan radijatorski sistem grejanja?

podno grejanje  prednosti

Komfor i prijatan ambijent zahvaljujući neznatnoj razlici u temperaturi po vertikali prostorije, odnosno toplota je dostupna tamo gde je to potrebno.

Zdravo grejanje Zbog malih varijacija temperature po vertikali grejane prostorije, podno grejanje proizvodi manji efekat strujanja vazduha iz prostorije i što za posledicu ima smanjenu količinu prašine u vazduhu i mali rizik od pojave alergija. Pod u mokrim prostorijama - kupatilo, kuhinja - brže se suši, smanjujući rizik od pojave gljivica i plijesni. Nema sušenja vazduha u sobi.

Ekonomičnost u poređenju sa klasičnim sistemima, zahvaljujući niskim temperaturama vode u instalaciji, kao i činjenici da omogućava isti komfor sa nižim temperaturama vazduha u prostoru, daje mogućnost uštede i do 30% od troškova za grejanje. Radeći na niskim temperaturama fluida (između 35C i 45C) sistem podnog grejanja daje najbolje rezultate u kombinaciji sa toplonim pumpama i kondenzacionim gasnim kotlovima.

Jednostavna nevidljiva instalacija koja ne zauzima prostor u Vašem domu, daje vam potpunu slobodu u dizajnu enterijera i ugradnji nameštaja. Sistem podnog grejanja se može instalirati u celoj kući ili samo u određenim sobama. Pravilno dizajnirani sistemi podnog grejanja mogu se instalirati u kombinaciji sa gotovo svakom vrstom i tipom završne obrade podova - pločice, keramičke pločice, parket itd.

Pouzdan i siguran sistem ne zahteva održavanje. Procenjeni vek trajanja PEx / PE-RT cevi koje se nalaze u podu je uporediv sa vekom zgrade odnosno preko 50 godina.

Može li da izazove neprijatni osećaj zbog više temperature poda?

podno grejanje  temperatura sistema

Kako bi se sprečile eventualne neprijatnosti i problemi sa cirkulacijom u donjim ekstremitetima, temperatura poda ne sme da bude veća od 28°C, a temperatura vode u instalaciji 50°C.

Postoje li nedostaci sistema?

Generalno ne puno. Kao glavnu manu naveli bi inerciju sistema podnog grejanja te je potrebno voditi računa prilikom izbora opreme za regulaciju. Inercija zapravo znači da bilo kakva promena u sistemu u smislu dodatnog zahteva za grejanjem ili zahteva za smanjenjem temperature bude realizovana tek nakon isteka nekoliko časova od promene parametara na regulacionom uređaju.

doming podno grejanje komfor

Zainteresovan sam da u svoju kuću instaliram podno grejanje.
Koji je sledeći korak?

podno grejanje  konsultacije

Prvi korak
bi bio priprema relevantnih podataka o objektu (građevinske osnove, površina, podaci o primenjenim materijalima i stolariji i sl.), parametre komfora (temperature u prostorijama).
Drugi korak
je izrada tehničkog rešenja, projekta, za šta Vam je potreban projektant ili iskusan instalater.
Treći korak
je specifikacija potrebnog materijala za podno grejanje u skladu sa projektnim rešenjem sa kojom dolazite kod nas po ponudu za potreban materijal.
Četvrti korak
je nabavka, isporuka i ugradnja opreme.

Kompanija DOMING u svom sastavu ima odeljenje tehničke podrške gde potpuno besplatno (uz obavezu kupovine materijala u DOMING-u) moguće dobiti tehničko rešenje i specifikaciju potrebne opreme kao i bilo kakvu konsultaciju vezanu za adekvatan izbor opreme.
Za ovu vrstu usluge možete se obratiti prodavcima u našim maloprodajnim objektima širom Srbije,
pozvati naš Call centar 011/2580 100 ili nas jednostavno kontaktirati putem mail adrese tp@doming.rs