Grejna tela i klimatizacija

Grejna tela su uređaji koji neposredno emituju toplotu i predaju je Vašem životnom ili radnom ambijentu, prelazom toplote i zračenjem. Izbor grejnih tela zavisi od tehničkog rešenja ali i od Vaših afiniteta prema estetici i prostoru. Grejna tela se biraju tako da u projektovanom režimu grejanja i pri odgovarajućoj spoljnoj temperaturi obezbede temperaturu vazduha u prostoru dovoljno prijatnu za čoveka 21±2°C. Zapamtite da ako želite višu temperaturu od ove, morate biti spremni na neproporcijalno više račune za grejanje.

Radijatorsko grejanje

Ova vrsta grejanja je najšire rasprostranjena. Proizvode se više visina (od 350mm pa do 2000mm) i u više varijanti debljina (od 25mm pa do 250mm) kao i dužinama do 3m. Danas kada su tzv. tučani radijatori već prevaziđeni, najšire su se profilisale dve vrste radijatora.

Aluminijumski radijatori

Aluminijumski radijatori su radijatori od legure aluminijuma, proizvedeni u člancima tako da se njihovim dodavanjem mogu napraviti dovoljno dugi nizovi, prilagođeni visini ili širini parapeta. Ovi radijatori se isporučuju obojeni belom bojom i u estetskom smislu mogu da oplemeni životnu sredinu. Niski, a širi članci često se koriste za niske parapete, kod velikih prozorskih površina (npr. lokali), dok se viši članci koriste ispod viših prozora. Postoje i veoma visoki radijatori gde je površina na kojoj se montiraju veoma uska ali zato ne postoji ograničenje u pogledu visine (hodnici, kupatila i sl.).

Sušači peškira

Sušači peškira veoma su korisni u svakom kupatilu jer zauzimaju mali prostor, a pri tome poseduju dovoljnu toplotnu moć da mogu da ugreju kupatilo. Danas postoje veoma lepo dizajnirani modeli u bojama ili hromirani.

Panelni radijatori

Panelni radijatori su radijatori od čeličnog lima, isporučuju se ofarbani i kao gotov proizvod moraju da budu unapred dimenzionisani i usaglašeni sa prostorom u koji se ugrađuju. Danas su ovi radijatori, u estetskom smislu, veoma elegantni, a svojim performansama čak i nadmašuju aluminijumske radijatore. Važno je da znate da instalacija grejanja izvedena sa panelnim radijatorima može biti jeftinija od instalacije sa aluminijumskim radijatorima čak i do 30%. U pogledu njihovog životnog veka, ovi radijatori uz pravilnu instalaciju i upotrebu mogu da traju 30 godina bez problema.

Klimatizacija - Split sistemi

Klima split sistemi nisu još uvek prevaziđeni. Jednostavni za rukovanje i održavanje, leti hlade, a u prelaznom periodu dogrevaju prostor. Preporučujemo da povedete računa o energetskoj klasi ovih uređaja i da tražite one klase AA. Ovi uređaji troše znatno manje ellektrične energije, a uglavnom su punjeni tzv. ekološkim gasom.