Kotlovi i peći za grejanje

Konvencionalni gasni kotlovi

Gasni kotlovi za domaćinstva danas se uglavnom proizvode kao zidni uređaji koji zagrevaju vodu za radijatorsko ili podno grejanje ali mogu i da proizvode toplu sanitarnu vodu (za pranje, tuširanje i sl.) mada mogu biti i u verzijama samo za grejanje. Konvencionalni gasni kotlovi proizvode se u više nivoa kvaliteta, a i razlikuju se po načinu upravljanja i mogućnostima programiranja njihovog rada.

Kondenzacioni gasni kotlovi

Savremeni gasni kotlovi mogu da koriste toplotu dimovodnih gasova, tzv. Kondenzacioni gasni kotlovi i na taj način donose uštedu u potrošnji gasa i do 15% (u odnosu na konvencionalne gasne kotlove).

Svi ovi kotlovi mogu imati i sopstveni bojler za toplu vodu u kompaktnoj verziji ili koristiti bojler velikog kapaciteta u sadejstvu sa drugim izvorima toplote (npr. solarnim sistemom).

Kotlovi na pelet

Ova vrsta kotlova koristi za gorivo drvene granule koje imaju visoku toplotnu moć, a zbog svoje kompozicije zgodne su za doziranje u kotlovima ili pećima i šporetima koji su prilagođeni toj nameni (gorionik na pelet, dozator, automatika, itd ).

Ovi kotlovi obezbeđuju:

  • Visok komfor grejanja, loženja i održavanja
  • Mogućnost programiranog rada
  • Visoku efikasnost iskorišćenja energije goriva – povišena ekonomičnost
  • Nizak nivo čađi i pepela

Često se ovi kotlovi proizvode u vidu multifunkcionalnih kotlova, odn. mogu da se lože na pelet ili na drva/ugalj ako trenutno nedostaje pelet.

Kotlovi na čvrsto gorivo

Savremena praksa pokazala je da su toplovodni kotlovi od čeličnog lima u pogledu konstrukcije, njihove efikasnosti, loženja i održavanja, najbolje i najrentabilnije rešenje. Konvencionalni kotlovi na čvrsto gorivo se proizvode u tzv. Standard verziji – tzv. Kotlovi sa ravnim ložištem, ili u verziji Trajnožarećih kotlova (tzv. kotlovi sa kosim ložištem) koji su pogodni i za sagorevanje uglja.

Trajnožareći kotlovi sa ugrađenom automatikom i ventilatorom obezbeđuju bolje sagorevanje i u slučajevima kada dimnjak nije dovoljno dobro tehnički dimenzionisan.

Šporeti za etažno grejanje na čvrsta goriva i/ili pelet

Šporeti na drva odavno su dobili svoje verzije za etažno grejanje, kombinujući tako funkciju direktnog grejanja u prostoriji, kuvanja i pečenja i etažnog grejanja u ostatku kuće. Savremeni dizajn, višestruka upotreba, povećana efikasnost i vrata sa staklom pružaju ne samo praktične prednosti već i stvaraju prijatan ambijent otvorenog plamena.

Razvojem sistema gorionika na pelet, ove vrste etažnih šporeta dobile su dodatni komfor, mogućnost programiranog rada, dužu autonomiju rada sa jednim punjenjem i veću efikasnost.

Električni kotlovi

Električni kotlovi mogu biti poseban izvor grejanja i proizvode se u kompaktnim varijantama tzv. Električni blok kotlovi ili Mini kotlarnice i mogu se montirati u samom stanu. Ovi uređaji poseduju sve neophodne komponente tako da se mogu direktno priključiti na radijatore ili sistem podnog grejanja. Pre nego što se odlučite za ovu vrstu kotla proverite mogućnost njihovog napajanja jer, u najvećem broju izvođenja, zahtevaju trofaznu struju, a kotlovi manjih snaga mogu biti i monofazni na šta je potrebno da ukažete pažnju Vašem prodavcu i instalateru.

Standardni električni kotlovi se mogu koristiti kao glavni ili alternativni, pomoćni izvor toplote (u sistemima sa kotlom na drva, gas, pelet i sl.). Radi uštede u potrošnji električne energije, preporučuje se ugradnja akumulatora toplote (izolovani tank veće zapremine) koji bi akumulirao toplotu prilikom rada u noćnom režimu kada je cena struje znatno niža.

Mini kotlarnice EKO Smart

Mini kotlarnice EKO Smart imaju jedinstvenu i savremenu konstrukciju, malolitražni kotao, regulaciju sa merenjem temperature u centru grejača i elektronsku pumpu sa mogućnošću rada u automatskom ili manuelnom modu. Niskošuman rad i brzo progrevanje kao i rad na minimalno potrebnoj snazi (grejače pali kaskadno, 2 x 2kW ) čine ovaj kotao efikasnim i ekonomičnim. Verzija ugradnog kotla omogućava da ga ugradite u zid čime štedite stambeni prostor. Ultra kompaktna varijanta – sa ugrađenim razdelnicima.